
مصرف دارو در میان مردم همواره با مشکلات متعددی از مصرف بیرویه دارو تا توقف خودسرانهی آن همراه بوده که از جمله مشکلات نظام دارویی کشور به شمار میرود.
برخی افراد دوره درمانی خود را کامل نمیکنند و برخی هم هستند که با تمام شدن داروی خود، سرخود از روی آن تهیه کرده و به مدت طولانیتری از زمان توصیه شده از سوی پزشک مصرف میکنند.
در این یادداشت ما به چند باور غلط که در میان مردم وجود دارد اشاره می کنیم:
1. برخی از بیماران مبتلا به فشارخون بالا از مصرف داروی پایین آورنده فشارخون خودداری میکنند، چون به باور آنها به مصرف دارو عادت میکنند. غافل از اینکه عدم کنترل فشار خون و خودداری از مصرف داروی آن عواقب خطرناکی مانند سکته قلبی و یا حتی مرگ را به دنبال دارد.
2. بیماران دیابتی هم گاهی با استدلال غلط از مصرف دارو امتناع می کنند. در حالیکه این بیماران باید بپذیرند که این بیماری قابل علاج نیست و هنوز داروی قطعی آن کشف نشده است. این افراد ضمن پرهیز غذایی، کنترل وزن و فعالیت بدنی بهطور مداوم باید دارو مصرف کنند.
3. از دلایل اصلی بیمارانی که مبتلا به ناراحتی کلیه شدهاند، فشارخون و دیابت کنترل نشده است که گاهاً عدهای از آنان برای درمان نیاز به دیالیز پیدا میکنند. در میان این بیماران کسانی هستند که مقاومت شدید آنها در برابر دیالیز دیده شده است که اگر یک بار دیالیز شوند باید تا آخر عمر به همین روش درمانی ادامه حیات بدهند. این هم یک باور غلط و غیرعلمی است و دیالیز در مواردی بهطور موقت جان افراد را نجات داده است. در چندین مورد نیز شخص بیمار با چند بار دیالیزکردن دیگر احتیاجی به انجام دیالیز نداشته است.
4. از دیگر باورهای غلط در میان مردم این است که در فصل زمستان نباید عمل جراحی انجام دهند چون محل عمل جراحی در این فصل بخاطر وجود سرما بهخوبی ترمیم نمی شود. در جواب باید گفت که هیچ ارتباطی از نظر علمی در این زمینه وجود ندارد.
5. تعدادی از بیماران هنگام مراجعه به مطب پزشک برای درمان بیماری خود، انتظار تجویز یک نسخه با چندین قلم دارو را دارند، این در حالیست که ممکن است بیماری آنان با چند توصیه ساده از سوی دکتر و رعایت چند نکته بدون مصرف دارو قابل علاج باشد.
6. برخی از بیماران در هنگام مراجعه به پزشک برای رفع بیماری جسمی خود اصرار به انجام سونوگرافی، رادیولوژی، سی تی اسکن و ام ار آی دارند. در حالیکه پزشک معالج در صورت لزوم و ادامه بیماری مبادرت به انجام اینگونه روشها دارد.
7. بیمارانی با سنگ کلیه یا سنگ حالب به پزشک مراجعه می کنند و پزشک به آنها انجام سنگ شکن را تجویز می کند که در مواردی با استدلال بر این موضوع که کلیه آنها با انجام سنگ شکن عادت به سنگ سازی میکند از انجام دادن سنگ شکن خودداری میکنند. در جواب این بیماران باید گفت که پروسه سنگ سازی هیچ ارتباطی به سنگ شکن و یا هر روش درمانی دیگری ندارد.
دکتر موسی میرزایی
متخصص اورولوژی
ارسال نظر
ترجمه و پشتیبانی توسط:شرکت جومی